دکتر ژوزف جوران تاریخ 24/12/1904 در شهر Braille در کشور رومانی متولد شد و در سال 1912 با خانواده خود به آمریکا شهر Minneapolis مهاجرت کرد. اولین شغل خود را از 8 سالگی شروع کرد و از 16 سالگی تا 20 سالگی مشغول کارهایی از جمله : روزنامه فروشی برای روزنامه محلی در ایستگاههای اتوبوس، شاگردی در خواربار فروشی، نگهبانی و بسته بندی در انبار برای تامین حداقل زندگی و مبارزه با فقر شد.
اولین مقاله او در سال 1923 در ستون شطرنج برای مجله Minneapolis star بود در سال 1924 فارغ التحصیل لیسانس مهندسی برق از دانشگاه Minnesota می باشد و با حقوق روزی 4.5 دلار در western Electric استخدام شد. در سال 1926 به واحد جدید بازرسی آماری در western Electric یکی از اولین واحدهای کنترل کیفیت در تاریخ صنعت پیوست. اولین مقاله مرتبط با کیفیت تحت عنوان «خطاهای بازرسان در کنترل کیفیت» در زمینه مهندسی مکانیک در سال 1926 چاپ شد که در ابتدا در کنفرانس ASME ارائه شد. در سال 1936 موفق به دریافت درجه دکترا از دانشکده حقوق دانشگاه Loyola شیکاگو شد. درسال 1937 به نیویورک برای مهندسی صنایع در ستاد western Electric نقل مکان کرد و همچنین در ATT و جوامع حرفه ای مانند جامعه پیشرفت مدیریت، موسسه مدیریت آمریکا و ASME فعال شد.
در سال 1951 چاپ اولین نشر از هندبوک کنترل کیفیت بر اساس دانش های حاصل از کار مشاوره برای مدیریت نمودن کیفیت که در چاپ پنجم به عنوان هندبوک جوران درآمد. در همان سال ستون مدیریت را در مجله کنترل کیفیت صنعتی تخصیص دادند که در آن نظراتش را ابراز دارد، در انتقاد از این که آمار علیرغم اهمیت نسبی خود اما همه چیز و حرف آخر نیست.
اولین سفر او به ژاپن و آموزش مدیران اجرایی و کارشناسان ارشد صنایع ژاپن با کمک JUSE در سال 1954 بود. در 1964 چاپ کتاب Managerial Break-through که به او کمک کرد علم مدیریت کیفیت را پایه ریزی نماید که در ابتدا شامل کنترل کیفیت و بهبود کیفیت بود که بعداً همراه با طرح ریزی کیفیت به تریولوژی جوران مشهور شد. در سال 1966 معرفی دایره های کنترل کیفیت به غرب که در ژاپن آموخته بود در طی مقاله ها و سخنرانی ها در کنگره سال 1966 سازمان کنترل کیفیت اروپا و پیش بینی نمود که ژاپن رهبری کیفیت را در عرض 20 سال آینده در جهان به عهده می گیرد.
در سال 1981 جایزه «فرمان گنجینه مقدس» توسط امپراطور ژاپن، بالاترین جایزه داده شده به یک غیر ژاپنی، برای توسعه کنترل کیفیت در ژاپن به وی اعطا شد و به عنوان یکی از معدود اعضای افتخاری جامعه کنترل کیفیت امریکا نامیده شد. در سال 1983 موسسه غیرانتفاعی بنیاد جوران را برای ارائه خدمات با تشخیص مسائل کیفیت جامعه و ایجاد راههای بهبود با ارائه بورس های تحصیلی برای بورسیه ها، برای کنفرانس ها ایجاد کرد و در 1997 آن را به دانشگاه Minnesota واگذار کرد و با تغییر نام Quality Leadership center به «مرکز جوران برای رهبری در کیفیت».
در 1988 یکی از اعضا موسس جایزه ملی کیفیت مالکوم بالدریج و عضو هیأت نظارت شد. همچنین کتاب «جوران در طرح ریزی کیفیت» را چاپ کرد که در آن سومین فرآیند مدیریت کیفیت یعنی طرح ریزی کیفیت را مطرح ساخت که همراه با کنترل کیفیت و بهبود کیفیت تریدوژی جوران را تکمیل کرد.
در سال 1992 جایزه ملی تکنولوژی توسط رئیس جمهور را دریافت کرد. در 2000 اختصاص یک مدال مشخص بنام مدال جوران در جامعه کیفیت آمریکا برای کسانی که دارای عملکرد بارز و بسیار برجسته در راهبری کیفیت هستند. روی مدال جوران چنین حک شده است:
Performance in Quality Leadership for Distinguished
در سال 2003 آخرین کتاب مهم خود تحت عنوان «معیار کیفیت» را تالیف و منتشر نمود و در سال 2004 در حال تدوین کتابی به همکاری یکی از نوه های خود درباره جنبه های رهبری مدیریت کیفیت بود که معتقد بود یک کتاب عملی موثر خواهد بود.
زندگینامه جوران
او شاهد دو جنگ جهانی، مبارزات نظامی متعدد، ظهور و افول اختراعات بیشمار، اولین اکتشاف فضایی انسان و 17 رئیس جمهور آمریکا بوده است. وی مخالفت با یهودیان، فقر، مهاجرت، از دست دادن مادر در کودکی و آشفتگی بزرگ جنگ جهانی دوم را پشت سر گذاشته است. 100 سال زندگی در چنین تغییرات و اتفاقات عمیقی به حد کافی قابل توجه است ولی جوزف جوران بسیار بیشتر از یک نظاره گر معمولی بوده است. او در رشد صنعت، جامعه و شاید مهمتر از همه کیفیت دخالت زیادی داشته و به طور گسترده ای در این زمینه مشارکت نموده است.
کار سخت از دوران بچگی
از زندگی جوران می توان به عنوان یک داستان نام برد. او در 24 دسامبر 1904 در رومانی بدنیا آمد و در سال 1912 به امید رهایی از فقر و برخورد خشونت آمیز با یهودیان به همراه خانواده خود به شهر مینه پولیس مهاجرت کرد. متاسفانه اقبال مالی خانواده فقط زمانی اندک بهبود یافت. بخصوص اینکه مادر جوران در سال 1920 در اثر ابتلا به بیماری سل درگذشت. تقریباً از همان لحظه ای که آنها وارد ایالات متحده شدند. جوران به همراه خواهر و برادرهایش برای افزایش درآمد خانواده شروع به کار کردند. جوران معمار کیفیت در یادداشتهای خود اشاره کرده است که در طول 12 سال زندگی در مینه پولیس در 16 حرفه فعالیت کرده است. شغلهایی از قبیل: دستفروشی روزنامه، فروشنده بقالی، دفترداری، سرایداری، دسته بندی اقلام انبار. وی همچنین برای یک چاپخانه انجمن ایالتی و راه آهن برلینگتون کار می کرد.
جوران در کودکی به همراه مادرش
با وجود ذهنیت منفی مرسوم در مورد کار کردن بچه ها جوران عقیده داردکه این کار به خود و خواهر و برادرهایش از جهات مختلف کمک کرد تا با تفکر نترسیدن از ساعات کاری طولانی و کار سخت بزرگ شوند. ما یاد گرفتیم که در جستجوی فرصتها و استفاده از نبوغ خود برای بدست آوردن آنها باشیم. ما مسئولیت ساختن آشیانه هایی امن را برای خود به عهده گرفتیم و با تحمل گرمای کوره آتشین اخلاق کاری را بدست آوردیم که باقی عمرمان به خوبی به دردمان خورد.
جوران تمامی تجربیات کاری خود را آموزنده یافت و علی رغم برنامه کاری خود هرگز از تحصیل که والدینش به شدت به آن اعتقاد داشتند و فرزندان خود را ملزم به ادامه آن کرده بودند غافل نشد. او در دوران دبستان و دبیرستان بخصوص در زمینه ریاضیات بسیار درخشید و همواره 2 سال از سایر دانش آموزان همسن خود جلوتر بود. سرانجام اقبال مالی خانواده بهبود یافت و جوران توانست اندوخته هایش را برای تحصیلات عالیه خود در یک حساب بانکی پس انداز کند. در سال 1920 در دانشگاه مینه سوتا در رشته مهندسی برق ثبت نام کرد، او اولین فرزند خانواده بود که به کالج رفت.
گرچه تأمین مالی این تحصیلات هر ساله به صورت یک مشکل بزرگ باقی می ماند، اما برای جوران مهمترین چیز حفظ معدل با رتبه C بود. به دلیل اینکه او در دوران اولیه مدرسه به سادگی نمرات خوب کسب می کرد. هرگز یاد نگرفته بود که مطالعه کند و به همین دلیل به کار خارج از کالج ادامه داد. وی همچنین در فعالیت های غیر درسی از قبیل شطرنج –که مشتاق آن بود- و لشکر آموزشی فرماندهان رزرو (ROTC) که آن را فرصتی برای خدمت به کشور خود می دید شرکت می کرد.
علی رغم موانع موجود، جوران سرانجام در سال 1925 توانست فارغ التحصیل شود، تا جایی که 6 شرکت خواهان استخدام وی شد. او سه پیشنهاد از جنرال الکتریک، وسترن یونیون را با سمت مهندس در کارخانه هاثورن در سیسرو پذیرفت. حقوق وی در شروع کار 27 دلار در هفته بود.
جوران در جوانی
کار در قسمت کیفیت:
سن 20 سالگی برای جوران آغاز 70 سال جدید کاری بود. او در آغاز هیچ ایده ای در مورد کار در زمینه کیفیت نداشت. بعد از یک هفته دوره آموزشی برای آغاز کار در وسترن الکتریک به طور اتفاقی و شاید تصادفی در شاخه بازرسی کارخانه هاثورن مشغول به کار شد. از آن آغاز نه چندان جالب توجه، مسیر زندگی کاری وی به صورت زیر دنبال شد:
- خدمت در یکی از اولین واحدهای بازرسی آماری در صنعت
- ارتقاء به یکی از مناصب مدیرتی و سپس ریاست یک بخش در سن 24 سالگی (سال 1928)
- کسب یک مدرک در زمینه حقوق (به عنوان پشتوانه ای برای استخدام در دوران آشفتگی جنگ جهانی دوم)
- انتقال به دفتر مرکزی ATT وسترن الکتریک برای همکاری با قسمت مهندسی
- اشتغال در بخش های آماری، استخدامی، حسابداری و کنترل شرکت lend-lease که در زمینه فراهم کردن اسلحه، تجهیزات و آذوقه برای متحدین جنگ جهانی دوم فعالیت می کرد.
- آموزش مهندسی صنایع در دانشگاه نیویورک به عنوان پروفسور و رئیس بخش
- کسب مناصب مشاور مدیریت –وسپس مدیریت کیفیت- سخنران، نویسنده و رهبر بین المللی
- تأسیس یک شرکت (انستیتو جوران که هم اکنون بیست و پنجمین سال تأسیس خود را جشن می گیرد) و یک سازمان غیرانتفاعی (مؤسسه جوران) برای ادامه کارهایش.
زندگی و حرفه جوران به طرق مختلف منعکس کننده اتفاقات قرن بیستم است. برای مثال دوره ای از ژوئن 1928-درست زمانی که فرزندش متولد شد- تا ژوئن 1929 –درست قبل از رکورد- را 12 ماه از شادترین لحظات زندگی خود توصیف کرده است. در یک محاصبه جدید، جوران توضیح داد که او و همسرش روزگار خوب و خوشی را در کنار هم سپری می کردند و دنیا بسیار سخاوتمند شده بود. آنها در حال تجربه اختراعات هیجان انگیز مانند تلفن بودند و شغل او در وسترن الکتریک بسیار خوب بود. وی در سلسله مراتب کاری تا مناصب با نفوذ بالا آمده بود. وی می افزاید: زمان صلح بود. آرزوهای ما در حال تحقق یافتن بود. دوران قبل از آشفتگی بود. قبل از آن آشفتگی در اروپا (ظهور نازی ها و جنگ جهانی دوم) و ما بی گناه بودیم. تمامی دهه ها بعد از آن دچار گرفتاری شدند.
با وجود این جوران همواره راهی برای مبارزه با مشکلات پیدا می کرد. راههایی از قبیل استفاده از مهارت های خود و تجربه در تحلیل های آماری و مهندسی برای تقویت خرید. بودجه بندی و انبوه کاغذبازی در شرکت lend-lease او همچنین به طور عمده در فعالیت ها و سازمانهای متفرقه برای تقویت مدیریت در دولت آمریکا شرکت نمود. بعد از جنگ اشتیاق خود به مدیریت را به راهی برای کمک به شرکتها و دانش آموزان در زمینه رشد صنعت و اقتصاد آمریکا تبدیل کرد. آن کمک، به سرعت به شرکتهای کشورهای دیگر –بویژه ژاپن- و نیز کشورهایی که کشمکشهای پس از جنگ را تجربه می کردند گسترش یافت. با اینحال تغییر کار وی همه از روی نوعدوستی نبودند. هم در وسترن الکتریک و هم lend-lease او با چاقوی تیز تفکر و مهارت های فنی خود برهم رده ها و مافوقهای خود تاثیر گذاشته بود ولی با زبان برنده خود و نیز ناتوانی خود در قبول درک نیازهای دیگران مشکلاتی را هم ایجاد کرده بود.
او عقیده دارد : من بسیار فردگراتر از آن بودم که در سازمان به آن بزرگی جا شوم.
اضافه کردن ابعاد انسانی به کیفیت یکی از دستاوردهایی است که جوران به خاطر آن به طور گسترده ای اعتبار یافت. او مطمئن نیست که شایسته چنین اعتباری باشد. ولی به این مسئله اعتراف می کند که توسعه کیفیت از منظر آماری، به مدیریت کمک فراوانی کرده است. در طول دوره کاری خود مشکلات ارتباطی افراد را نه تنها به خود بلکه با دیگران نیز بررسی کرد و از نظر وی همه این مشکلات یک دلیل ریشه ای داشتند. مقاومت در برابر تغییر یا چنانکه او آنرا می نامد: مقاومت فرهنگی.
پس از سالها تلاش برای خوب کار کردن با دیگران و سپس مشاهده موراد مشابه زیادی بین مدیریت و کارکنان- در سال 1956 هنگامی که کتاب مارگرت مید "الگوهای فرهنگی و تغییرات فنی" را مطالعه می کرد. در آن مقاومتهایی که گروههای ملل متحده ضمن تلاش برای بهبود شرایط کشورهای در حال توسعه، با آن روبرو شده بودند را دید. تعبیر مید از این مقاومت به "یک برخورد بین دو فرهنگ" را متوجه شد به یک جرقه ذهنی می رسد.
جوران ناگهان آن را به طور مشابه با کار دید. همانند برخوردهای بین مدیریت و کارکنان یا موقعیت هایی که تغییراتی را پیشنهاد داده بود و بدون هیچ دلیل منطقی ای توسط مشتریان رد شده بودند. او در مورد مکاشفه خود "پیشرفت مدیریتی" توسعه داد. امروزه جوران هیچ تفکر بدیعی را در این زمینه نمی بیند و می گوید : شاید من اولین نفری بودم که آن را در مورد کیفیت توسعه دادم.
جوران و دکتر ادوارد دمینگ
جوران پشت میز کار خود
او در سال 1979 انستیتو جوران را به منظور توسعه افکار خود تاسیس کرد. این موسسه امروزه یکی از بهترین مراکز مشاوره مدیریت کیفیت در جهان است و به انتشار کتابهای آموزشی. فیلم و سایر موارد دیگر در زمینه کیفیت می پردازد.
یک دانش جدید:
در هر صورت او شایسته چنین اعتباری می باشد. چرا که اضافه کردن عناصر انسانی به کیفیت خود به تنهایی یک هنر قابل توجه است. ولی جوران به دلایل بسیار بیشتری در زمینه کیفیت شناخته شده است.
- جوران با اظهار این مطلب که 80% از مشکلات از 20% از علت ها ناشی می شوند و مدیریت باید بر این 20% "حیاتی" تمرکز کند قانون پارتو که متعلق به ویلفردو پارتو مهندس و اقتصاددان قرن 20 است را در کیفیت توسعه می دهد.
- تریلوژی جوران که سه جزء کلیدی مدیریت را برای کیفیت نشان می دهد: برنامه ریزی، کنترل، بهبود را مطرح می کند.
- کتاب هندبوک کیفیت جوران، یکی از مراجع اصلی کیفیت به شمار می رود. برای اولین بار در سال 1951 تحت عنوان هندبوک کنترل کیفیت (با قیمت 10 دلار) و امروزه پنجاهمین چاپ خود (با قیمت 15 دلار) را پشت سر گذاشته است و بیش از 230.000 نسخه از آن را در چاپ چهلم به فروش رفته است.
- صدها نوشته، مقاله، سخنرانی و نیز بیش از 30 کتاب مشتمل بر ویرایش اول و سپس بازنگری بعدی آنها، که حداقل به 12 زبان ترجمه شده است. بسیاری از سخنرانی های وی برای سازمانهای غیرانتفاعی مانند ASQ بوده که به وی کمک می کند تا تمایلش برای خدمت به جامعه را ارضا نماید.
- نقش مهم او در پیشرفت ژاپن به عنوان یک رهبر کیفیت جهانی و قدرت اقتصادی در چند دهه بعد از جنگ جهانی دوم.
- که البته این فقط لیست جزئی از کارهای اوست.
در طی مصاحبه ای در پاسخ به این سئوال که در مورد بزرگترین زمینه مشارکت خود چه عقیده ای دارد. پاسخ داد : "من در زمینه یک دانش جدید مشارکت کردم : مدیریت کیفیت. وی این را یک شاخه از مدیریت عمومی و همچنین یک دانش جدید با نام خودش می داند. "در آن زمان که من نمی دانستم که در آن مشارکت دارم ولی اکنون با نگاهی به گذشته باور دارم که آن چیزی خواهد بود که من پس از مرگم به خاطر آن در یادها خواهم ماند.
" جوران همچنین دوره مورد علاقه شغلی خود را نزدیک به چهل سال مشاوره می داند. او می گوید "من برای بوروکراسی های بزرگ مناسب نبودم. در دو مورد آنها شکست خوردم. بخاطر همین وارد کار مشاوره شدم و ایده آل من بود. من برای کار فردی مناسب بودم.
در 1951 اولین کتاب خود را با عنوان "راهنمای جامع کنترل کیفیت"منتشر کرد که سبب شهرت جهانی او شد . فصل اول این کتاب اقتصاد کیفیت و در برگیرنده تشبیه معروف او ازهزینة کیفیت ، با تعبیر طلا در معدن است .
جوران نیز همانند دمینگ با کارها و فعالیتهای دکتر شوارت آشنا شد. وی همچنین استاد دانشگاههای نیویورکبود. در دهه 70 و بویژه سال 1979 ، وی در زمینه فعالیتهای مربوط به کیفیت به انجام مشاوره، برگزاریسمینارهای آموزشی و تهیه جزوات و منابع آموزشی پرداخت. فعالیتهای مذکور در قالب مؤسسه کیفیت جورانصورت می گرفت .وی در سخنرانیهای خود بیشتر بر بهبود برنامه ریزی و اهداف سازمانی تأکید می کرد ،مباحث برای مدیران ژاپنی دارای غنای مدیریتی مطلوبی بود . او بارها بر این نکته تأکید کرد که کنترل کیفیتباید جزء لایتجزای مدیریت کیفیت باشد .
در نظر جوران کیفیت با مفهوم " مطابقت با کاربرد " تفسیر و تبیین می شود. بدین معنی که استفاده کننده از کالا یا خدمت بایستی بتواند نیاز یا خواست خود را از کالا یا خدمت برآورد سازد .
جوران معتقد است که مدیریت مسئول 80 درصد مشکلات کیفیت بوده و برای همین نقص صفر را کافی نمیداند و می گوید که این نظریه بر اساس این است که مشکلات از بی احتیاطی کارکنان و بی انگیزگی آنها ایجاد می گردد . وی معتقد است که آموزش دراز مدت و مستمر برای ارتقای کیفیت باید از مدیران ارشد شروع گردد وبر این باور است که این امر مدیران را تحریک می کند ، زیرا باور مدیران این است که آنها نیازهای اجرایی رامی دانند و آموزش را مختص کارکنان و ناظرین و مهندسین میدانند . او کیفیت را تصادفی نمی داند و معتقد است که برای کیفیت باید برنامه ریزی گردد دکتر جوران اندیشه تثلیث کیفیت را بنیان گذاری کرد که عبارت است از برنامه ریزی کیفیت ، بهبود کیفیت و کنترل کیفیت . توجه به این سه اصل ، ایشان را به ارائه نقشه جاده های برنامه ریزی کیفیت میرساند .
مدیریت کیفیت از دیدگاه جوران
کنترل کیفیت
برنامه ریزی کیفیت
نوسان خاص (حل مشکل)
منطقة تازه کنترل کیفیت
ارتقای کیفیت
ایشان عناصر کلیدی برنامه ریزی کیفیت را به شرح ذیل بیان نموده است .
برنامه ریزی کیفیت :
1 - مشتریان را مشخص کنید.
2 - نیازهای مشتریان را مشخص کنید.
3 - نیازهای آنان را به زبان قابل فهمی ترجمه کنید.
4 - محصولی را طراحی و تولید کنید که پاسخ گوی این نیازها باشد.
5 - ویژگیهای محصول را مشخص تر کنید تا نیازهای خود و مشتریان را برآورده سازد.
بهبود کیفیت :
6 - فرایندی را که بتواند محصول مورد نظر را تولید کند ، طراحی نمایید .
7 - فرایند را بهینه کنید.
کنترل کیفیت :
8 - اثبات کنید تحت شرایط عملیاتی ، فرایند قابلیت تولید محصول دارد .
9 - فرایند را به عملیات تبدیل کنید .
وی بر این اعتقاد بود که در هر سازمانی بنا به سلسله مراتب سازمانی سه نوع زبان متفاوت وجود دارد.
1 - زبان مختص مدیریت ارشد ، که همه چیز را از زاویه مالی بررسی می کند.
(speaks dollars)
2 - زبان مختص مدیریت میانی ، که مسائل را از دیدگاه اجرائی و مالی بررسی می کند.
(speaks things and dollars)
3 - زبان مختص مدیریت پائینی ، که مسائل را صرفا" از دید اجرائی بررسی می کند.
(speaks things)
از آنجائیکه در دیدگاه وی نیز کیفیت گرائی ، معیار دگرگون سازی رفتار مدیران بعنوان سنگ بنای تغییر در لایه های سازمان می باشد ، لذا با استفاده از روشهای کنترل فوق و تجزیه و تحلیل آنها می توان زمینه هاینیازمند به بهبود را شناسائی و به ایجاد تغییر و اصلاح امور کمک کرد. برای انجام این عمل جوران نمودار هزینهکیفیت را پیشنهاد می کند که با زبان پول با مدیران سخن می گوید.
نمودار هزینه کیفیت جوران نشان می دهد که نه تنها مدیران نسبت به هزینه محصولات خراب آگاهمیگردند ، بلکه هدفهای برنامه کیفیت را نیز تبیین می کنند ، بدین معنی که اقدامهای بهبود کیفیت تا زمانیادامه می یابد که بازگشت مقرون به صرفه وجود نداشته باشد .
دکتر جوران یک رویکرد ده مادهای به کیفیت دارد :
1 - ایجاد آگاهی نسبت به ضرورت بهبود و فرصت لازم جهت تحقق آن
2 - تعیین و تعریف اهداف
3 - ضرورت انجام سازماندهی برای دستیابی به اهداف با
` تشکیل شورا
` طرح مشکلات
` تعریف طرحهای بهبود
` تعیین تیم های بهبود
` تعیین اعضای تیمها و تعریف وظایف
4 - فراهم کردن امکانات آموزش
5 - اجرای طرحهای حل مشکل
6- گزارش پیشرفت کار
7 - قدردانی از مجریان طرحهای حل مشکل
8 - اعلام نتایج به همگان
9 - نگهداری کارنامه نتایج
10 ـ تلقی برنامه به عنوان بخشی از نظام عادی و فرایند کاری سالانه
جوران این واقعیت را دریافت که حرکت گسترده به سوی کسب آگاهی در رابطه با کیفیت ،که به بحران کیفی دهه 80 منجر شد، ناشی از شکست در تغییر رفتار سازمانی به سمت کیفیت بوده است . یعنی با آن که آگاهینسبت به کیفیت بروز کرد ، ولی کمتر به انجام دادن درست کارها از اول منتهی شد . دکتر جوران این شکست را ناشی از مبارزه ای فاقد برنامه ریزی و محتوا می داند . به گفتة او " دستورالعمل اقدام باید دارای 90درصد محتوا و اساس ، و 10 درصد پند و اندرز باشد نه بر عکس ". قاعده بندی او برای نیل به اهداف ، در یک مبارزه کیفیعبارت است از :
1 - اهداف را از قبل مشخص کنید
2 - برای رسیدن به اهداف برنامه ریزی کنید
3 - برای نیل به اهداف ، مسئولیت ها را به روشنی تفویض کنید
4 - بر اساس نتایج حاصله ، پاداش بدهید
برای دانلود اطلاعات بیشتر روی شکل زیر را کلیک کنید